Oregano skaper glede i hagen

Oregano er en velkjent urt for de fleste, enten tørket på glass, eller den ferske varianten du får i ditt lokale supermarked. Oregano er flittig brukt i både det spanske, italienske og mexikanske kjøkkenet og den milde og gode smaken passer bra i alt fra salater til supper og kjøttretter.

Oregano er en plante det er enkelt å dyrke, selv på våre breddegrader, og hvis du, som undertegnede, langt fra har noen grønne fingre. Oregano-planten liker seg best i delvis skygge og i et godt drenert jordsmonn. Når du sår oregano-frøet er det viktig å huske på at dette trenger en del lys for å spire og det bør derfor bare dekkes med et tynt lag med jord. Siden vekstsesongen her i Norge er ganske kort, anbefales det å så frøene inne, i potte og ikke plante dem ut før døgntemperaturen er over ca. 10 grader.

Når planten begynner å blomstre er det viktig å nippe av blomstene for å unngå at planten går i frø. Når oreganoen har nådd en høyde på 10-12cm. kan du begynne å høste av bladene. Etterhvert som planten vokser og blir større vil midten langsomt dø ut samtidig som stilken blir tykkere. Det er da tid for å ta stiklinger fra planten, slik at denne fortsetter å spre seg.

Oregano er ikke bare en smakfull urt, planten egner seg også utmerket som ranbeplantning eller som dekkplante. Oreganoplanten trenger lite stell og vokser også utmerket i steinfylte helninger.

Skrevet i Hagetips