Noen tips og tanker

Solcellebelysning (= belysning som får strøm fra solen) fungerer stort sett kun når det er lyst nok ute til at batteriene kan lades – i sommeren altså. Såfort høsten kommer er det lite lys igjen og når vinteren inntar landet er det ingenting å se når man kommer hjem fra jobben. Høsten og den mørke tiden er kanskje langt unna, men vi anbefaler et 12-voltssystem som ikke er avhengig av sollyset fordi hagen er fremdeles der også når solen ikke skinner.

Her noen tanker og tips for å komme igang.

Tenk på hvordan du ønsker hagen skal se ut (i mørket)

Ta belysning seriøst og bruk litt tid for å tenke gjennom hvilke detaljer i hagen du ønsker å belyse i halvmørket og mørket. Det kan være hjørner langt borte, trær, vegg eller busker, en sti… og det trenger absolutt ikke være det samme som du ser i dagslyset: Hagebelysning handler om hagen, ikke om hagebelysning.

Kombiner gjerne downlight, uplight, markeringslys og spotlights. Bruk f.eks. en downlight for å oppnå en moonlighting effekt. Plasserer du lyset opp i et tre, får du også med effektene når vinden beveger treet.

Finn lys, kabler og trafo

Lavvoltssystemet er trygg for barn og dyr, og det er ikke bare lett å koble til og flytte på, du har lov å gjøre det selv, i motsetning til 220 Volt systemer.

Husk bare at total lyspære-Watt ikke må overstige det transformatoren leverer, og at kabelen på 12 Volt systemet ikke bør overstige 50m (mer info her).

Noen av lysene på utelys.no kommer med en transformator og kabel, og noen uten, men alle lys er på 12 volt og du kan koble kablene slik som det måtte passe. Nettsiden hjelper deg å passe på at du får nok med kabel og strøm.

Installer og juster til du er fornøyd

Lavvoltbelysning kan du installere og sette opp selv, du trenger ikke fagfolk til det hvis du ikke ønsker det.
Trenger du tips og råd, eller trenger du hjelp, ta kontakt, så finner vi ut av det.

Og du trenger selvfølgelig ikke ta hele hagen med en gang!
Ta det viktigste eller der du ser mest resultat først. Så finner du ut av resten når det passer.

Skrevet i Hagetips