Har du litt fantasi?

De fleste utformer hagen for aktiviteter som foregår på dagstid, som f.eks. en piknik, bbq, trampolinen med ungene, etc. Men legger du til rette i hagen med hagebelysning og skaper du en fin atmosfære er det kjekt å komme hjem, og kjekt å komme på besøk. Og hagebelysningen varmer selv om det er for kaldt å være ute. Litt fantasi er en viktig ingrediens.

En av de første tingene du trenger å gjøre er å bestemme hva slags lys du ønsker å ha og hva du ønsker å fremheve i hagen. Den grunnleggende tommelfingerregel er at du ikke trenger flombelysning eller å se like mye som på dagstid (med mindre du er en stor fotballfan og plenen din ser ut som i en stadion altså). Se deg rundt i hagen og bestem deg for hvilken deler er interessante og ville ta seg ut på kvelden. Belysning om kvelden handler like mye om skygger som lys.

Det finnes forskjellige typer belysningsmetoder. Valget vil avhenge av hva du ønsker å oppnå, men det er fint å kombinere metoder.

  • Uplights peker oppover og er fint å ha ved foten av større planter, trær, eller husside.
  • Skygger lager du ved å sette et lys foran et objekt som helst har fine linjer (løvverk?) eller beveger på seg i vinden.
  • Du kan også få fram en silhuett ved å plassere et lys bak et objekt; pass på å ikke få lyset rett i øynene.
  • Punktbelysning er fint til å sette fokus på planter og annet. Viktig å ikke overdrive – man kan ikke ha fokus på hele hagen samtidig.

Tenk gjerne på å sette ut planter med hvite renner eller sølvaktig løvverk. Disse plantene har lett for å legge sin egen naturlige glans til hagen. Blomster som jasmin er kanskje spesielt fine til dette (og de gir dessuten en god lukt).

Tipsene, litt graving, og riktig plassering hjelper helt sikkert å gjøre hagen til nabolagets fineste.

Skrevet i Hagetips